Muditayoga Jóga Stúdió > Medita Mudita  > Nijámák és Mysore flow

Nijámák és Mysore flow

शौचसन्तोषतपःस्वाध्यायेश्वरप्रणिधानानि नियमाः॥३२॥
śauca-sa
toa-tapa-svādhyāyeśvara-praidhānāni niyamā ||2.32||

 A jóga 8 ágából a második a nijamák azaz az erények.

A  jóga szútrák ötöt* sorol fel:

śauca = tisztaság
saṃtoṣa = elégedettség, megelégedettség
tapaḥ = lemondás, aszkézis
svādhyāya = önmagunk meghaladása, a szent iratok / a szent tudás tanulmányozása
Iśvara-praṇidhāna = az Úristennek szentelődés, ima, imádkozás, betartod a rítusokat mindennapi gyakorlásban.

Most a második ággal kezdtem a jóga lépcsőinek bemutatását (hasonlóan mint ahogy második sorozattal kezdtem az astangát:) és azért is, mert amikor egy átlagos európai először jár Indiába, talán az első nagy eltérés a két földrész között az első látásra a tisztaság; erről rögtön beugrott az első nijáma fogalma.

Jó sok képet feltettem idén is Indiáról, mert annyira tetszik és szeretném megosztani veletek: India csodás 😊 tele van illatokkal, színekkel, mindenféle hangokkal: a szertartások hangja keveredik az utca zajával és a madarak énekével; az emberek mosolygósak, kedvesek, nyitottak, segítőkészek és a szeretetet lehet érezni a levegőben, a térben.

Szinte mindegy milyen kasztbeli emberrel találkoztam, mely városrészben voltam, az emberek nyitottak, nyílt tekintetűek, mosolygósak vagy ha rájuk mosolyogsz akkor viszonozzák egyből és elégedettek azzal amilyük van. Minden tele van szimbólumokkal: az OM jel nagyon sokszor, szvasztika (jószerencse, nap, szamszára) talán még többször, lótusz és minden amit csak el lehet képzelni: bárhol oszlopon, teherautó hűtőrácsán, kamion sárvédőjén.. mindenhol 😊

Sokat sétálok a városban, mert így egyből a mysori életet tapasztalom és ismerkedem a várossal. Sehol sincs szemetes, nagyon sok a szemét eldobálva az utcán, a tehenek sajnos ezt is eszik. A tehén itt szent állat, bár jelzőlámpák és sávok sincsenek nagyon, de ha jön egy tehén (ami elég gyakori 😊 bárhol, bármikor felbukkanhat) akkor minden autó elsőbbséget ad neki, kikerüli vagy elengedi. Sok helyen nincs járda, bár most látok sok járdaépítkezést is, de ettől még nagyon nagy a por és piszok. Séta közben az jutott eszembe, hogy itt ezek az emberek első ránézésre piszkosak, piszkosabbak; viszont megérzésre és kisugárzásra, viselkedésre sokkal tisztábbak mint pl egy európai.

Nincsenekek jelzőlámpák, sávok (csak nagyon forgalmas helyeken),viszont forgalom az van, mindenki dudál, de nem azért mint pl Budapesten.. hanem csak azért, hogy ő jön, (mivel tényleg nagyon sokan vannak és a többség motorral, robogóval jár), jelzi, hogy jön és valahogy mindig elmennek egymás mellett, van, hogy elmondanak az elsőbbségükről, mindig megoldódik valahogy ki mikor merre megy el. Mysore flow 😊 sokszor egy kereszteződés egy körforgalom: olyan mint amikor több patakocska egy folyóvá válik, majd utána újból szétválnak, aszerint melyik merre tart.

Ők nem partival, hanem pudzsával (istentisztelet) ünnepelnek; sok lakásban van külön pudzsa szoba is. Majdnem minden autón vagy autóban a műszerfalon van OM jel és/vagy istenség képe/szobra vagy attribútuma: sokan napi szinten gyakorolják a negyedik és ötödik nijamát.

Egy lépcsőnek a megélése több szinten történhet, több féle értelmezéssel. Amiket most leírtam az a nagyon hétköznapi, minden napi fizikai életünkkel, szokásainkkal, viselkedésünkkel kapcsolatos; úgyis először itt mutatkozik meg minden.

A tisztaság a jógagyakorlásban azt is jelenti, hogy mielőtt -ha tudsz korán reggel- belsőleg és külsőleg megtisztított testtel és tiszta fejjel, tudattal kezd el a gyakorlást. Legyünk elégedettek azzal ami van, éljünk a jelenben mértékletesen, nézzünk magunkban tiszta szívvel és elfogadva a karmánkat munkálkodjunk az önismereten és tanulmányozzuk a szent ősi iratokat amik nem véletlenül maradtak fenn.

Megosztás...
WordPress › hiba

Súlyos hiba történt a webhelyünkön.

További információ a WordPress hibakeresésről.