Muditayoga Jóga Stúdió > Pszichodráma csoport

PSZICHODRÁMA ÖNISMERETI CSOPORT

A karma szanszkrit szó, jelentése: tett, cselekvés, de amit jelent, azt nem lehet egy szóban meghatározni. Olyan tett,/cselekvés, aminek van múltja és jövője is: a cselekvést és a sorsot egyaránt jelenti, sőt olyan sorsot jelent, amit a cselekvés okoz.

Olyan tett, amiben benne van a sors is. A karma az anyagi tetteink visszahatásainak összessége, amelyek megnyilvánulhatnak jelen életünkben.

Minél jobban belemerülök a pszichodráma elméletének tanulmányozásába, annál több párhuzamot, kapcsolódást fedezzek fel a pszichodráma elmélete és a védikus filozófia/ a jóga tanításai között:

A helyzetek és szerepek kapcsán Moreno meghatározását olvasva: „A szerep kristályos formája az összes helyzetnek, amelybe a személy egy speciális területre került. (…) A szerepekben tömören benne van minden arról, hogy hogyan viselkedünk, érzünk, gondolkodunk )az élet végtelen számú szituációjában. Másképpen fogalmazva: a szerepkészletünk (az összes szerepünk) képe annak, hogy milyen szituációkban voltunk életünk folyamán. A múltat szerepeinkben tároljuk, szerepkészletünk a személyes múlt sűrítménye. Az eltérő múltak eltérő szerepkészlethez és ezáltal eltérő jelenekhez vezetnek.”

Minden egyes szerepkristály egy kikristályosodott karmikus helyzet: amire ha minél jobban rálátunk, (ráláthatunk a múltjára) annál jobban a saját életünk rendezőjévé válhatunk: egy helyzetben mindig ott van a szabad akarat, hogy mit cselekszünk: ami persze meghatározza a jövőnket is. Az a jó, hogy a pszichodráma játékok során e cselekvések szabadságát, annak hozadékait szabadon átélhetjük. Ez a tapasztalás hozzásegíthet egy teljesebb, szabadabb élethez.

A pszichodráma csoport rengeteg lehetőséggel bír: segíti az emberi kapcsolódásokat és egy csoport is tükröt mutat: és ha ebbe belemersz nézni bátran, akkor egy csomó lehetőség adódik a fejlődésre, változásra.

 

A pszichodrámáról további infok: https://www.pszichodrama.hu/pszichodramarol/mi-a-pszichodrama/

Megosztás...