Muditayoga Jóga Stúdió > Olvasgatni való

A buddhizmus szerint a boldogság  megkerülhetetlen előfeltételeit képezi  a négy erény; amelyeket Patandzsali (Jóga Szútrái) is ajánlja az akadályok leküzdésére:

44

 

MAITRÍ: barátságosság, jóindulat, jóakarat;  határtalan szerető kedvesség, felebaráti szeretet, jóság vagy kedvesség,annak vágya, hogy minden élőlény boldog legyen.

KARUNÁ: együttérzés, könyörület, kegy; határtalan együttérzés, annak vágya, hogy egyetlen élőlény se szenvedjen.

MUDITA: vidámság, elégedettség, boldogság, öröm, nyugalom;  határtalan együtt örvendezés másokkal,együtt örülni másokkal szerencséjük láttán és sohasem irigykedni rájuk.

UPEKSÁ: lelki egyensúly (minden körülmények között) nyugalom, közömbösség a boldogság és a szomorúság iránt;  határtalan egykedvűség, nyugalom, mindenkit egyenlőnek látni, mentesnek lenni attól, hogy a körülöttünk lévőket az ellenségek és barátok két táborára osszuk.
Ehhez a következő rövid magyarázatot adhatjuk: minden érző lény felé forduljunk jóságosan, kedvesen, barátsággal. Ha erre képtelenek vagyunk – mert nem kedvelhetünk mindenkit -, akkor forduljunk feléjük részvéttel, együttérzéssel, hiszen arra mindenképpen képesnek kell legyünk, hogy meglássuk mindannyiunk szenvedését, és ezen szenvedő lények felé együttérzéssel fordulhatunk. Örüljünk, tápláljunk örömet, szeretetet minden érző lény irányába. Ha erre képtelenek lennénk, akkor forduljunk feléjük egykedvűséggel. Ez az egykedvűség nem azt jelenti, hogy süllyedjünk a nihilbe, hanem, hogy ne tápláljunk semmiféle szélsőséges érzést.  Buddha azt tanította, hogy az összes szélsőségességtől mentes középút a megfelelő. Ha nem vagyunk képesek barátsággal, örömmel, szeretettel fordulni másokhoz, akkor se tápláljunk semmiféle rossz érzést.

Astanga – egy szanszkrit szó, jelentése 8 ág, amely a Patandzsali jógaszútráiban részletesen leírt jógarendszerre utal.

A nyolc ága a következő:

·         Jáma (erkölcsi javaslatok,kerülendő dolgok,önmegtartoztatás )

·         Nijáma (a lelki élet javaslatai, ajánlott dolgok, erénygyűjtés )

·         Ászana (ülés helyzet, ülésmód, test feletti uralom, megfelelő testhelyzet)

·         Pránajáma (légző gyakorlat, légzéskontroll, légzés feletti /életáram uralása)

·         Pratjahára (az érzékek uralása, az érzékek visszavonása,az érzékek visszahúzódása)

·         Dhárana (koncentráció,összpontosítás, ész, értelem feletti uralom)

·         Dhjána (meditáció,elmélyedés; elmélyedő szemlélet,lelki folyamatok, érzelmek feletti uralom)

·         Szamádhi (egyesítés, egyesítettség, ráébredés, felismerés, megvilágosodás)

 

 

Az astanga vinyásza jóga rendszere Thirumalai Krishnamacaryától származik, és főleg Sri K. Pattabhi Jois és tanítványai által vált ismertté világszerte: Az astanga módszer szerinti ászana gyakorlást T. Krishnamacharya fejlesztette ki a Yoga Korunta  ősi szövegei alapján, amely a Vamana Rishi által kidolgozott egyedülálló hatha jóga rendszert írja le. Pattabi Jois (1915-2009) 12 éves korában Krishnamacharyánál kezdte jóga tanulmányait az indiai Mysoréban. Később az astanga jóga tanára lett, amely ászanák meghatározott sorozatát tartalmazza áramló vinyásza stílusban végezve. Az astanga módszer hangsúlyozza a napi gyakorlást, használva a tradicionális jóga teljes eszköztárát. Az astanga jóga ismertsége és népszerűsége az utóbbi évtizedekben rendkívül gyorsan nőtt Nyugaton, például az Egyesült Államokban, Angliában és Finnországban is. Gyakorlói közé tartozik Madonna, Sharon Stone, Sting, és még sokan mások. Az astanga egyik legnagyobb mestere Sri K. Pattabhi Jois, 1958-ban Pattabi Jois kiadta  Yoga Mala című értekezését az astanga jógáról, amelyben hat különböző nehézségű sorozatot ír le.

Yoga Mala 3 különböző nehézségű sorozatot ír le:

Yoga Chikitsa  az első alapozó sorozat, (jelentése jóga terápia), amely kiegyenesíti a gerincet, méregteleníti a testet, növeli az erőt, a rugalmasságot, és az állóképességet. A 75 gyakorlatot tartalmazó sorozatot kb. másfél óra alatt lehet végig csinálni, kezdve a napüdvözlettel, folytatva álló, ülő, fordított, előre- és hátrahajló pózokkal az óra végi relaxáció előtt.

Nadi Shodana  a középhaladó második sorozat végzésekor az idegrendszer tisztul. Tisztítja és erősíti az idegrendszert, és az egész test finom energia csatornáit. Ezt a sorozatot az első sorozat tökéletes elsajátítása után lehet végezni. Követi az alapozó sorozat felépítését (napüdvözlet, álló, ülő, fordított, előre- és hátrahajló pózok) új ászanákkal és variációkkal kiegészítve.

Sthira Braga  (jelentése a stabilitás elérése) négy haladó sorozatot tartalmaz. Pattabi Jois eredetileg két intenzív haladó sorozatot írt le, de később négy sorozattá alakította át,  hogy minél több jógázó elkezdhesse a gyakorlást. Ezek a sorozatok különösen nehéz kar és egyensúlyozó gyakorlatokat tartalmaznak, és kizárólag haladó gyakorlók részére ajánlott.

Az astanga gyakorlása erőfeszítést igényel és elszántságot. Úgy tartják ahol nincs erőfeszítés, ott nincs haszon. Erő, kitartás és a verejtékezés: ezek az egyedi jellemzői ennek  a tradicionális jógának. Gyakorlása jelentős erőfeszítést követel meg kezdetben, de ez a létfontosságú energia megfelelő keringéshez vezet az egész testben, ezáltal erősítve és tisztítva az idegrendszert. Az elme tisztává és világossá, pontossá válik. A jóga egy életfilozófia. Célja, hogy vibrálóan egészséges testet és lelket hozzon létre. Az astanga vinyásza jóga ha helyesen gyakorolják, fokozatosan bevezeti gyakorlóját abba, hogy újra felfedezhesse saját magát a legteljesebb mértékben, minden szinten: fizikai, mentális és spirituális szinten egyaránt. A helyes légzés (udzsáji pránajáma vagy hangos légzés), a testtartások (ászanák) és a tekintetirány (dristhi) helyes gyakorlása révén irányítást nyerhetünk az érzékek felett és mélyen tudatossá válhatunk önmagunkról.

Ha ezt a fegyelmezettséget rendszerességgel és kitartással végezzük, létrejön a test és lélek harmóniája.

Az astanga jóga fő jellemzője a vinyásza:) A vinyásza azt jelenti, hogy légzéssel összehangolt mozdulat. A gyakorlásnak a légzés a szíve, mely összekapcsol ászanát ászanával, meghatározott pontos sorrendben. A mozgás és a légzés szinkronizálása, a bandhák (energetikai zárak) gyakorlása folytán intenzív belső hő keletkezik. Ez a hő megtisztítja az izmokat és szerveket, kiutasítja a nem kívánt méreganyagokat, hasznos hormonokat és ásványi anyagokat választ ki a szervezetben, amelyek táplálják a testet. A légzés szabályozza a vinyászát, az eredmény könnyű, erős test lesz.

 

Az astanga jóga világában két mantra vált általánosan ismertté, amelyeket a gyakorlás kezdetén az Aum más néven OM után és a végén /Mangala, vagy más néven Santi (béke)/ szokás zengetni:

mantra nyitó képe

manta záró képe

 

 

 

BNS Iyengar nevével fémjelzett tanítói láncolathoz tartozó himnusz:

PRANAMA MANTRA

जीवमणि भ्राजत्फण
सहस्रविधृत विश्वं भर ।
jīvamaṇi bhrājat-phaṇa
sahasra-vidhṛta viśvaṁ bhara |
मण्डलायानन्ताय
नागराजाय नमः ।
maṇḍalāya-anantāya
nāgarājāya namaḥ |
आबाहु पुरुषाकारं
शङ्खचक्रासि धारिणम् ।
ābāhu puruṣākāraṁ
śaṅkhacakrāsi dhāriṇam |
सहस्र शिरसं श्वेतं
प्रणमामि पतञ्जलिम् ॥
sahasra śirasaṁ śvetaṁ
praṇamāmi patañjalim ||

mantrapranamaok

 

 

 

 

Megosztás...