Muditayoga Jóga Stúdió > Medita Mudita  > ami fent az lent: univerzum a jóga szútrákban

ami fent az lent: univerzum a jóga szútrákban

 

भुवनज्ञानं सूर्ये संयमात्
bhuvana-jñānaṃ sūrye saṃyamāt ||3.26||

Ha a napra összpontosítasz, ide irányítod a szamjamát (sūrye saṃyamāt) akkor megismered a földet, a világot (az összes élőlényével együtt), azaz ez a mindenség ismeretéhez/tudásához (bhuvana-jñānaṃ) vezet.

Baktai is írja, hogy keleti felfogás szerint a földi világunk csak egyike a világegyetem biradalmainak és amikor egy jógi a napra irányítja a szamjamát (dhárana, dhjána, szamádhi egybefogása) akkor megismerheti akár mindenséget mert hiszen minden egy s ugyanannak a törvénynek a megnyilvánulásai.

A Hermész Triszmegisztosznak tulajdonított ókori Smaragdtáblán (a szöveg arra ad útmutatást, hogy az ember hogyan használja a rendelkezésére álló mágikus erőket) is ez az írás található:

„Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van, hogy az egyetlen varázslatának műveletét végrehajtsd.”  Tabula Smaragdina

 

„Ahogy a világot a nap látja el fénnyel, az egyéni öntermészetet a lélek világítja meg teljesen a tudás lángjával. Ahogy a világegyetemben sohasem halványul el a Nap, az ātnaṃ mint nap (sūrya) sem halványul el soha a testben. A puruṣa-ra (mint napra) irányuló saṃyamā-val a sādhaka szert tesz a természet alkotóelemeinek ismeretére.” B.K.S. IYENGAR

Alkímiának, szimbolikusan aranycsinálásnak nevezik amikor a napfényt, a nap éltető sugárzását az ember magában is létrehozza, megérti és birtokába juthat a teremtő energiának.

 

चन्द्रे ताराव्यूहज्ञानम्
candre tārā-vyūha-jñānam ||3.27||

Ha a holdra (candre ) irányítod akkor ez a csillagok rendjének ismeretéhez/tudásához (tārā-vyūha-jñānam) vezet.

Minden az univerzumban egy azon törvénynek van alárendelve. Mint ismeretes a hold  a hozzánk legközelebb álló égitest, nagy hatással van ránk és ezt a mindennapokban is megtudjuk tapasztalni a fizikai életben pl: apály-dagály, női ciklusok.

Ha már a holdfázisokról van szó semmiképpen sem maradhat ki, hogy az astanga jóga tradícióban hold napokon (telihold és újhold) nem gyakorlunk; mivel ilyenkor érzelmileg is változékonyabbak vagyunk, megnő a test víztartama és nagyobb a sérülésveszély is.

 

ध्रुवे तद्गतिज्ञानम्
dhruve tad-gati-jñānam ||3.28||

Ha a sarkcsillagra (dhruve) irányítod akkor a csillagok járásnak/mozgásának ismeretéhez (tad-gati-jñānam) vezet.

„ Ha a tudatot a Holddal jelképezzük, akkor a Nap képviseli a lelket. Ugyanezt a hasonlatot folytatva a Sarkcsillag képviseli az értelemet. Az elme összegyűjti a benyomásokat, és a helyes megkülönböztetés és megítélés céljából az értelemhez továbbítja azokat. az értelem azután közli az elmével, hogyan reagáljon ezekre a benyomásokra.” B.K.S. IYENGAR

A világegyetemre úgyis gondolhatunk mint ami az emberi testet képviseli: és erre az asztrológia tudományában nagyon sok megerősítést kapunk.

Minden testrésznek megvan a maga csillagjegye és a népi hagyomány is azt mondja, hogy amikor a hold az adott testrésznek megfelelő jegyben jár akkor azt a testrészt vassal ne illesd, azaz kerüld a műtéteket is ezen a testtájékon. Egyre többen használják a holdnaptárt a mindennapi teendőkben: mikor érdemes takarítani, fodrászhoz menni, stb.. a régi ismereteke napjainkban újra beintegrálódnak az életünkbe.

A világ, az univerzum festett képeire Indiában az egyik iskolában leltem rá, ahol jártam:a falra festve is megtalálható az univerzum rendje és az ember és a természet kacsolódása is:

 

Megosztás...
WordPress › hiba

Súlyos hiba történt a webhelyünkön.

További információ a WordPress hibakeresésről.