Muditayoga Jóga Stúdió > Egyéb  > meditáció az elmélyedő szemlélet

meditáció az elmélyedő szemlélet

तत्र प्रत्ययैकतानता ध्यानम्॥२॥
tatra pratyayaika-tānatā dhyānam ||3/2||

dhyāna

meditáció, elmélyülés, elmélyedés; elmélyedő szemlélet,

lelki folyamatok, érzelmek feletti uralom

A meditáció (dhyāna) a felmerülő tudati képek/irányultságok (pratyaya)  egységbe olvadása/egyesítése (ika-tānatā).

Amikor már visszavonod az érzékszerveidet, mindig ugyanazok a tudati képek jönnek, nyugalomban vagy; amik szembejönnek, felmerülnek azokat egységesíted, megéled  a saját minőségi tudatodat, a tudat tágasságára koncentrálsz.

Baktai úgy írja, hogy az összpontosítás felső foka vagy ennek eredménye amikor már a tárgy tudatát szemléled, nem magát a tárgyat.

Iyengar: “A DHJÁNA és a SZAMÁDHI: a virág és a gyümölcs: Az ászanák gyakorlásában két ösvény van jelen. Az egyik a kifelé irányuló, kifejező vagy kifelé mutató ösvény, mely az Önvalót a test felé, a pórusok, a bőr és a periféria felé mozdítja. A másik a befelé irányuló, intuitív út, amikor magukat a test eszközeit mozdítjuk az önvaló felé. E két ösvény egysége a testnek a lélekkel és a léleknek a testtel kötött isteni házassága. Ez a meditáció… Amikor az összpontosítás megszakítatlanul áramlik, akkor jön létre a DHJÁNA (MEDITÁCIÓ) állapota…”

 

Megosztás...

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function Anahata\Modules\SocialShare\anahata_mikado_addslashes() in /home/mudiahu1/public_html/wp-content/plugins/mikado-core/shortcodes/socialshare/social-share.php:153 Stack trace: #0 /home/mudiahu1/public_html/wp-content/plugins/mikado-core/shortcodes/socialshare/social-share.php(123): Anahata\Modules\SocialShare\SocialShare->getSocialNetworkShareLink('facebook', Array) #1 /home/mudiahu1/public_html/wp-content/plugins/mikado-core/shortcodes/socialshare/social-share.php(91): Anahata\Modules\SocialShare\SocialShare->getSocialNetworksParams(Array) #2 /home/mudiahu1/public_html/wp-content/themes/anahata/framework/lib/mkd.functions.php(1237): Anahata\Modules\SocialShare\SocialShare->render(Array, NULL, 'mkd_social_shar...') #3 /home/mudiahu1/public_html/wp-content/plugins/mikado-core/shortcodes/socialshare/social-share-functions.php(12): anahata_mikado_execute_shortcode('mkd_social_shar...', Array) #4 /home/mudiahu1/public_html/wp-content/themes/anahata/framework/modules/blog/t in /home/mudiahu1/public_html/wp-content/plugins/mikado-core/shortcodes/socialshare/social-share.php on line 153
WordPress › hiba

Súlyos hiba történt a webhelyünkön.

További információ a WordPress hibakeresésről.